![]() |
|||||
Zuren & base informatieJe bent wat je eet.
Je eet wat je bent.
Ziekten hebben een oorzaak: aanleg, verkeerde voedingsgewoonten
en leefstijl Gezonde voeding en ziekte Om goed te kunnen functioneren moet ons lichaam geregeld 'bijtanken', want er wordt steeds voedsel verbruikt om energie te leveren, lichaamsfuncties te laten plaatshebben, reparaties uit te voeren en er worden voorraden aangelegd die zonodig later kunnen worden aangesproken. Dat gebeurt ons leven lang, dag en nacht, en wij vinden het zo vanzelfsprekend dat we er helemaal niet bij nadenken. Het zuur/base-evenwicht Lang geleden aten de mensen heel anders dan nu. Ze leefden nog dichtbij de natuur en hun voeding was dan ook heel natuurlijk. Ze aten veel fruit, groenten, wortels en zaden en het eiwit- en vetgehalte was veel lager dan van de hedendaagse voeding. 'Welvaartsziekten' kwamen bij hen niet voor. Geleidelijk aan is de voeding een industrieproduct geworden en de reclame zorgt ervoor dat bij mensen de behoefte wordt gekweekt aan allerlei stoffen die niet nodig zijn om ons lichaam in stand te houden. Denk aan snoep, frisdrank, chips, sigaretten en alcohol. Door het veranderd voedingspatroon treedt ook een verandering op in het evenwicht in ons lichaam. Wij gooien eigenlijk de verkeerde benzine in onze tank. We vervuilen en langzaam maar zeker worden de gevolgen daarvan zichtbaar in de vorm van ziekten en kwalen. De Zweedse natuurkundige dr. Ragnar Berg publiceerde al in 1913 zijn theorie over het evenwicht tussen zuren en basen in het menselijk lichaam. Hij ging er vanuit dat wanneer de voeding teveel zuurvormende stoffen bevat in verhouding tot stoffen die basen vormen in het lichaam, slakken worden gevormd die worden afgezet in de weefsels, voornamelijk het bindweefsel. Volgens hem was de goede verhouding 80% basen en 20% zuren. Deze stelling is inmiddels aanvaard door alle deskundigen op dit gebied. Zuren Daarbij moet nog worden opgemerkt dat de voedingstoffen met een hoge Ph (zuurgraad) onderling sterk verschillen. De hoogste zuurgraad heeft vlees, het laagste scoren zure melkproducten. Basen Wat gebeurt er in ons lichaam als er teveel voedsel wordt gebruikt
dat zuren vormt? Dat gebeurt door het teveel aan zuren te binden aan lichaamseigen mineralen zoals magnesium, ijzer en zink. Door een te zure voeding verliezen we dus belangrijke mineralen! Deze worden voornamelijk onttrokken aan haren, huid, botten en tanden. Mineralen zijn ook belangrijk voor de aanmaak van enzymen De verbindingen die gemaakt worden om zuren te binden, noemen we stofwisselingsslakken. Ze worden opgeslagen in de lichaamsweefsels, in eerste instantie in bindweefsel en vet en als dat verzadigd raakt, komt het spierweefsel aan de beurt. Kleine hoeveelheden bindweefselslakken kunnen afgevoerd worden naar de nieren. Dit proces heeft 's nachts plaats. Als er echter meer zure eindproducten van de stofwisseling worden gevormd dan we kunnen afvoeren, begint een proces van zelfvergiftiging dat zich uit in allerlei ziekten en kwalen. Ook geven deze lichaamsslakken vermoeidheid en een vergrote pijngevoeligheid. Ons lichaam reageert nu eenmaal met pijn en vermoeidheid om aan te geven dat er iets niet in orde is. Een bekend voorbeeld van verzuring is jicht. Urinezuurkristallen worden dan afgezet op de gewrichten waardoor hevige pijn ontstaat. Dus: als we teveel zuurvormend voedsel eten, beroven we ons lichaam van een aantal belangrijke mineralen dat nodig is voor de vorming van enzymen en er ontstaan afvalproducten in de vorm van slakken die zich afzetten in onze weefsels, waardoor vermoeidheid en pijn ontstaan. Op langere termijn kunnen zich allerlei ziekten en kwalen gaan ontwikkelen. Het is van belang dat voeding zo zuiver en natuurlijk mogelijk is en weinig zuurvormende producten mag bevatten. Eiwitten en zure vruchten hebben voor een goede vertering een andere zuurgraad in de maag nodig dan koolhydraten. Dr. Hay leed aan de Ziekte van Bright, een ernstige nierziekte waaraan volgens de gevestigde geneeskunde niets meer te doen was. Hij genas door zijn theorie over zuivere voeding, de voedselcombinaties en het zuur/base-evenwicht op zichzelf toe te passen en hij viel ook nog eens 25 kilogram af! Eet men dus tegelijk koolhydraten en te veel eiwitten dan zullen deze
allebei niet volledig worden omgezet. Het gevolg is dan dat er niet goed
verteerde resten in het spijsverteringskanaal overblijven die het lichaam
toch op de een af andere manier kwijt moet raken. Vooral onvolledig verteerde
eiwitfragmenten kunnen voor veel problemen zorgen. Als we teveel zuurvormend voedsel eten, gaat ook onze enzymproductie achteruit waardoor ons lichaam op tal van punten slechter gaat functioneren. Ook onze nieren en onze ademhaling zijn betrokken bij de afvoer van het teveel aan zuren. Als het om kleine hoeveelheden gaat, kan ons lichaam dat wel regelen. Een deel van het voedsel dat we eten, wordt door het lichaam omgezet in basen en het andere deel in zuren. Of iets verzurend werkt, kun je niet proeven. Een zure vrucht als een citroen heeft een alkaliserend (basevormend) effect omdat deze vrucht de pancreas aanzet tot het produceren van basische buffers. Over wat nu precies zuurvormend en wat basevormend werkt, zijn de voedingsdeskundigen het niet eens. Over het algemeen worden vlees (exclusief kip), vis, schaal- en schelpdieren, granen, koffie, olie, alcoholische dranken, peulvruchten en cranberry's als zuurvormend beschouwd en de overige groenten en fruitsoorten als basevormend. Omdat het zeer moeilijk is om na te gaan wat er precies in een lichaam met voedingsmiddelen gebeurt, zijn er diverse theorieën ontwikkeld over wat de gevolgen zijn van de zuren die gevormd worden in het lichaam. Volgens een aantal deskundigen vormen de zuren een belasting voor ons lichaam. Vlees zou ons belasten met urinezuur, levensmiddelen (onder andere fastfood, vlees, worst, cola en andere frisdranken), suiker en witmeelproducten met azijnzuur, varkensvlees en kaas met salpeterzuur, nicotine, aspirine, wijn, koffie en zwarte thee, koolzuurhoudend water en frisdrank met koolzuur. Het lichaam moet proberen deze zure afvalstoffen te verwijderen. Het heeft daarvoor een ruime hoeveelheid basevormende levensmiddelen nodig om het zuur/basenevenwicht in stand te houden. De zuren worden voor een deel via de longen als koolzuurgas (CO2) uitgeademd en een klein deel wordt via de huid uitgezweten. Als je meer beweegt, worden er via deze wegen meer zuren afgescheiden. De grotere zuurmoleculen (zoals urinezuur, melkzuur, boterzuur, azijnzuur en vele andere zuren) moeten door het lichaam eerst gebonden worden aan mineralen (zoals calcium, magnesium, natrium en kalium), waarna ze als zouten door de nieren worden verdund en uitgescheiden. Een teveel aan zuren wordt in de loop van de dag opgeslagen in de vloeistof tussen de bindweefselcellen (onder de huid en in en om de spieren) en in het vetweefsel. 's Nachts worden de opgeslagen zuren weer in de bloedbanen gebracht, waarna ze door de nieren naar de blaas worden getransporteerd en door de longen worden uitgeademd. Door het afscheiden van zuren en door het toevoegen van basen houdt het lichaam de zuurgraad van het bloed stabiel. Het bloed heeft een vaste waarde van 7,35 tot 7,45 pH. Water is pH neutraal (pH 7), pH-neutraal betekent dat zuren en basen elkaar opheffen. Alles wat een lagere pH heeft dan 7 is zuur, alles wat een hogere pH heeft is basisch (alkalisch). Sluipend proces Als je lichaam nog verder verzuurt, probeert het toch een evenwicht te bewaren en 'rooft' het mineralen uit je botten, gewrichten, spieren, bloedvaten, galblaas en maag- en darmslijmvlies. Er is dan sprake van acidose. Als er calcium en magnesium aan je botten worden onttrokken, heb je op den duur kans op osteoporose. Als er mineralen aan gewrichten worden onttrokken, leidt dat tot degeneratie.
Na verloop van tijd kan het immuunsysteem de verzuurde cellen in de gewrichten
aanvallen, waardoor artritis ontstaat. Als zuren zich in de spieren en/of pezen, gewrichtsbanden en
gewrichten gaan vastzetten, kunnen jichtaanvallen en andere reumatische
klachten ontstaan.
Als er mineralen aan je bloedvaten worden onttrokken, kunnen er spataderen,
aambeien, vaatvernauwing en doorbloedingsstoornissen ontstaan.
Als er mineralen aan de bekleding van het darmkanaal worden onttrokken,
kun je last krijgen van je onderbuik, colitis, diarree, de ziekte van
Crohn, een spastische darm, enzovoort. Als er niet voldoende mineralen geroofd kunnen worden, probeert het lichaam de zuren te verwijderen via de ingewanden, nieren, huid en ademhalingsorganen. Gebeurt dit via de longen, kan er astma ontstaan. Een teveel aan zuur in de neusbijholtes zorgt ervoor dat het lichaam dit probeert te verdunnen met slijm, waardoor je een lekneus of sinusproblemen kunt krijgen. Gebeurt dit via de urinewegen, dan kan dit bloed in de urine, een geïrriteerde blaas en later nierschade veroorzaken. Gebeurt dit via de huid, dan kan dit zweetvoeten, jeuk, roos, acné, ontstekingen en schimmelziektes veroorzaken.
Dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 22.00 uur. Maak een afspraak. |
Welkom Info Alida Info A.N.V. De praktijk Tip v/d maandAstroloogADHD ME / CVS / PVS Hypoglycemie Hyperventilatie RelatieproblemenSeksuele problemen Televisie Tarieven Subsidie mogelijk Linkpagina Gastenboek Contact | ||||
|