Zuren & base informatie

Als je denkt last van verzuring te hebben, kun je de volgende maatregelen nemen
Onder normale omstandigheden (bij een normale temperatuur en zonder bijzondere inspanningen):

 • Veel water drinken
  Drink 2 à 2½ liter water per dag. Eventueel kan een deel hiervan vervangen worden door kruidenthee. Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen die je op een dag produceert èn de afvalstoffen die door de afbouw van vetcellen ontstaan, afgevoerd worden via je urine.
   
 • Meer groenten en fruit
  Drink een aantal keren per dag (verdund) groenten- en vruchtensap zonder suiker omdat deze sappen basisch zijn en daardoor zuren kunnen binden. Gebruik het liefst sap met vezels (natuurtroebel of bijvoorbeeld met de vliesjes van de sinaasappel), omdat de vezels een voedingsbodem zijn voor de darmflora en daardoor de aanmaak van enzymen stimuleren. Deze zorgen ervoor dat het sap beter verteerd wordt.
   
 • Ga af en toe een paar dagen sapvasten
   
 • Probeer regelmatig te bewegen
  Door meer te bewegen, adem je dieper en worden meer zuren verbrand. Als je niet zelf kunt bewegen, kun je bij een sportschool speciale banken vinden, waarop je spieren bewogen worden zonder dat je zelf iets hoeft te doen.
   
 • Bindweefsel- en lymfemassage
  Diepgaande bindweefsel- en lymfemassages, vooral van het hoofd, nek, rug, buik en benen, kunnen je helpen om sneller te ontzuren. Je dient er wel rekening mee te houden, dat de massages afvalstoffen uit het weefsel losmaken en in de bloedbaan brengen, waardoor je (tijdelijk) hoofdpijn kunt krijgen.
   
 • Ontspanningsoefeningen
  Doe regelmatig ontspanningoefeningen of andere ontspannende bezigheden en probeer je wat minder druk te maken over dingen waar je toch niets aan doen kan.
   
 • Zorg voor voldoende slaap

PH controleren
Je kunt zelf controleren of de genomen maatregelen effect hebben gehad door het bepalen van de zuurgraad van je urine. Je ochtendurine hoort een pH van ongeveer 7,1 te hebben. Daarna daalt de zuurgraad in de loop van de dag om rond 17.00 uur een waarde van 7,4 te bereiken. Als de pH van je urine telkens lager is, heb je last van een zuuroverschot. Indicatorpapiertjes (teststrookjes om de pH te bepalen) zijn te koop bij de apotheek.

Het voedsel goed kauwen
Let erop dat voedsel goed gekauwd moet worden. Basevormend voedsel dat niet goed gekauwd wordt, kan alsnog een verzurend effect op het lichaam hebben, omdat het in de darmen gemakkelijk tot gisting kan overgaan. Ook vruchtensap moet 'gekauwd', dus vermengd met speeksel worden. Een darmflora opbouwend preparaat kan de spijsvertering verbeteren en bijdragen tot minder gistingen. Dit is met name van belang bij mensen met een slechte stoelgang, gasvorming in de darmen of een opgeblazen gevoel.

Vlees uit eko-veeteelt
Dieren uit de bio-industrie (koeien, kippen, kalkoenen, kweekzalm, enzovoort) krijgen eiwitrijk eten en vlak voordat ze geslacht worden, staan ze vaak bloot aan heel veel stress. Dit zorgt ervoor dat ze in hun bindweefsel veel zuren opslaan. Bovendien krijgen ze weinig beweging, waardoor er niet voldoende ontzuring kan plaatshebben. Dieren uit de eko-veeteelt krijgen meestal meer beweging en hun groei wordt minder gestimuleerd door eiwitrijk voedsel. Daarom zal het vlees van deze dieren minder zuren bevatten. Wild bevat nog minder zuren. Ook deze stelling is wetenschappelijk nog niet bewezen.

Het niveau en de activiteit van de maag- en intestinale secretieproducten
Voornamelijk de zuurgraad (pH) van de maag is belangrijk voor afbraak van voedsel. De pH van de maag is afhankelijk van het type voeding. Zo verzuurt de maag sterk na een glas water, terwijl dit een veel langzamer proces is na een volledige maaltijd, omdat de bufferende capaciteit van een voeding veel groter is dan van een glas water.

Aanbevolen:

 1. Dierlijke eiwitten veroorzaken grote urinezuuroverschotten
  Vervangen door andere eiwitleveraars: soja, tufu, erwten, bonen, tarwe, rogge, volkorenprodukten, geiten- of schapenkaas (geen Franse kaas)
   
 2. Alle groenten geven een basische reactie evenals aardappelen en vruchten
  Zij zijn belangrijk bij het neutraliseren van urinezuur. Gebruik daarom dagelijks veel verse groenten. Groentes mag je nooit dood- of uitkoken. Groentes kunnen ook gesmoord worden in de koekenpan met een klein beetje zonnebloemolie.
   
 3. Gebruik geen geraffineerde voedingsmiddelen
  Witmeel-, banketbakkers-, blik- of potproducten, jams, witte rijst, sauzen, ketchup, mayonaise, suiker, vla, gebrande noten, genotmiddelen als koffie, thee, chocolade, alcohol, limonades, ijs en dergelijke zijn slecht voor een reumapatiënt. Als drank een kruidenthee gebruiken en deze regelmatig wisselen (bijvoorbeeld reformkoffie, kamille-, lindebloesem- of pepermuntthee). Kan men niet zonder suiker dan bruine rietsuiker of honing in plaats van limonade, vers vruchten- of groentensap.
   
 4. Als broodbeleg kan gebruikt worden:
  tomaat, wortel, radijs, selderij, biet, appel, marmite, honing, tomaat. Geen broodbeleg gebruiken dat suiker of chocolade bevat.
   
 5. Drink een ruime hoeveelheid water.

 
Terug naar de vorige pagina
Lees meer over klachten bij verzuring
Lees meer over base- en zurenvormend voedsel
 

Dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 22.00 uur. Maak een afspraak.

 
[ omhoog ]