|
Zuren & base informatie
Als je denkt last van verzuring te hebben, kun je de volgende
maatregelen nemen
Onder normale omstandigheden (bij een normale
temperatuur en zonder bijzondere inspanningen):
- Veel water drinken
Drink 2 à 2½ liter
water per dag. Eventueel kan een deel hiervan
vervangen worden door kruidenthee. Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen
die je op een dag produceert èn
de afvalstoffen die door de afbouw van vetcellen ontstaan, afgevoerd
worden via je urine.
- Meer groenten en fruit
Drink een aantal keren per dag (verdund) groenten- en vruchtensap
zonder suiker omdat deze sappen basisch zijn en daardoor zuren kunnen
binden. Gebruik het liefst sap met vezels (natuurtroebel of bijvoorbeeld
met de vliesjes van de sinaasappel), omdat de vezels een voedingsbodem
zijn voor de darmflora en daardoor de aanmaak van enzymen stimuleren.
Deze zorgen ervoor dat het sap beter verteerd wordt.
- Ga af en toe een paar dagen sapvasten
- Probeer regelmatig te bewegen
Door meer te bewegen, adem je dieper en worden meer zuren verbrand. Als
je niet zelf kunt bewegen, kun je bij een sportschool speciale banken
vinden, waarop je spieren bewogen worden zonder dat je zelf iets hoeft
te doen.
- Bindweefsel- en lymfemassage
Diepgaande bindweefsel- en lymfemassages, vooral van het hoofd, nek,
rug, buik en benen, kunnen je helpen om sneller te ontzuren. Je dient
er wel rekening mee te houden, dat de massages afvalstoffen uit het
weefsel losmaken en in de bloedbaan brengen, waardoor je (tijdelijk)
hoofdpijn kunt krijgen.
- Ontspanningsoefeningen
Doe regelmatig ontspanningoefeningen of andere ontspannende bezigheden
en probeer je wat minder druk te maken over dingen waar je toch niets
aan doen kan.
- Zorg voor voldoende slaap
PH controleren
Je kunt zelf controleren of de genomen maatregelen effect hebben gehad
door het bepalen van de zuurgraad van je urine. Je ochtendurine hoort
een pH van ongeveer 7,1 te hebben. Daarna daalt de zuurgraad in de loop
van de dag om rond 17.00 uur een waarde van 7,4 te bereiken. Als de pH
van je urine telkens lager is, heb je last van een zuuroverschot. Indicatorpapiertjes
(teststrookjes om de pH te bepalen) zijn te koop bij de apotheek.
Het voedsel goed kauwen
Let erop dat voedsel goed gekauwd moet worden. Basevormend voedsel dat
niet goed gekauwd wordt, kan alsnog een verzurend effect op het lichaam
hebben, omdat het in de darmen gemakkelijk tot gisting kan overgaan.
Ook vruchtensap moet 'gekauwd', dus vermengd met speeksel worden. Een
darmflora opbouwend preparaat kan de spijsvertering verbeteren en bijdragen
tot minder gistingen. Dit is met name van belang bij mensen met een slechte
stoelgang, gasvorming in de darmen of een opgeblazen gevoel.
Vlees uit eko-veeteelt
Dieren uit de bio-industrie (koeien, kippen, kalkoenen, kweekzalm, enzovoort)
krijgen eiwitrijk eten en vlak voordat ze geslacht worden, staan ze vaak
bloot aan heel veel stress. Dit zorgt ervoor dat ze in hun bindweefsel
veel zuren opslaan. Bovendien krijgen ze weinig beweging, waardoor er
niet voldoende ontzuring kan plaatshebben. Dieren uit de eko-veeteelt
krijgen meestal meer beweging en hun groei wordt minder gestimuleerd
door eiwitrijk voedsel. Daarom zal het vlees van deze dieren minder zuren
bevatten. Wild bevat nog minder zuren. Ook deze stelling is wetenschappelijk
nog niet bewezen.
Het niveau en de activiteit van de maag- en intestinale secretieproducten
Voornamelijk
de zuurgraad (pH) van de maag is belangrijk voor afbraak van voedsel.
De pH van de maag is afhankelijk van het type voeding. Zo verzuurt de
maag sterk na een glas water, terwijl dit een veel langzamer proces is
na een volledige maaltijd, omdat de bufferende capaciteit van een voeding
veel groter is dan van een glas water.
Aanbevolen:
- Dierlijke eiwitten veroorzaken grote urinezuuroverschotten
Vervangen
door andere eiwitleveraars: soja, tufu, erwten, bonen, tarwe, rogge,
volkorenprodukten, geiten- of schapenkaas (geen Franse kaas)
- Alle groenten geven een basische reactie evenals aardappelen en
vruchten
Zij zijn belangrijk bij het neutraliseren van urinezuur.
Gebruik daarom dagelijks veel verse groenten. Groentes mag je nooit
dood- of uitkoken. Groentes kunnen ook gesmoord worden in de koekenpan
met een klein beetje zonnebloemolie.
- Gebruik geen geraffineerde voedingsmiddelen
Witmeel-, banketbakkers-,
blik- of potproducten, jams, witte rijst, sauzen, ketchup, mayonaise,
suiker, vla, gebrande noten, genotmiddelen als koffie, thee, chocolade,
alcohol, limonades, ijs en dergelijke zijn slecht voor een reumapatiënt.
Als drank een kruidenthee gebruiken en deze regelmatig wisselen (bijvoorbeeld
reformkoffie, kamille-, lindebloesem- of pepermuntthee). Kan men niet
zonder suiker dan bruine rietsuiker of honing in plaats van limonade,
vers vruchten- of groentensap.
- Als broodbeleg kan gebruikt worden:
tomaat, wortel, radijs, selderij,
biet, appel, marmite, honing, tomaat. Geen broodbeleg gebruiken dat suiker
of chocolade bevat.
- Drink een ruime hoeveelheid water.
Terug
naar de vorige pagina
Lees
meer over klachten bij verzuring
Lees
meer over base- en zurenvormend voedsel
Dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 22.00 uur. Maak
een afspraak.
[ omhoog ]
|