ME / CVS / PVS

ME (myalgische encefalomyelitis), CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en PVS ( Post Viraal Syndroom) zijn chronische ziektes die worden gekenmerkt door o.a. abnormale vermoeidheid (als bij ziekte zoals zware griep), slaapstoornissen, concentratiestoornissen, spierpijn, prikkelbaarheid en inspanningsintolerantie. De ziekte kan een plotseling begin hebben. Maar er is niet altijd een duidelijk begin aantoonbaar.

Het plotseling begin wordt vaak veroorzaakt door een virusinfectie, zoals Pfeiffer (EBV-infectie), toxoplasmose, virale hersenvliesontsteking (encefalomyelitis!) of CMV (cytomegalovirus), waar men niet of slecht van geneest. Andere mogelijke oorzaken ME zijn: 'genezing' van kanker door chemotherapie of een langdurige overbelasting van lichaam en geest. Overbelasting is altijd risicovol. Niet altijd is er echter een begintijdstip of een aanleiding van de ziekte aan te wijzen.

Toename chronische vermoeidheidsklachten
Eén reden voor de toename van ME is wel te noemen. Vroeger kreeg een Pfeiffer-patiënt absolute bedrust als advies, zodat hij goed kon uitzieken. Tegenwoordig krijgt de patiënt veel meer het advies om te doen wat hij kan, waardoor sommigen snel teveel doen. Verder zijn niet alle artsen geneigd om iemand op Pfeiffer te testen. De patiënt zou eens kunnen denken dat hij ziek is en rust nodig heeft...

Erkende ziekte
In 1992 is ME door de WHO erkend is als ziekte. Veel huisartsen en specialisten hebben echter moeite om de ziekte te erkennen en te diagnosticeren. Voor een zorgvuldige diagnose is het wel noodzakelijk dat specialistisch onderzoek geen andere oorzaak van de klachten heeft kunnen aantonen.

De naam ME is overigens al een probleem: Myalgisch betekent pijnlijke spieren. De meeste ME-patiënten hebben daar wel in min of meerdere mate last van. Als chronische spierpijn echter het hoofdkenmerk van de ziekte is, dan spreekt men van fibromyalgie i.p.v. ME. Dat is bij de meeste ME-patiënten echter niet aantoonbaar.

Liever CVS dan ME
Artsen spreken daarom liever van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), als ze er al over willen spreken. Het gevaar is overigens dat het tegenwoordig als vergaarbak voor onbegrepen ziekten en toestanden wordt gebruikt. Aan de naamgeving CVS kleven ook een aantal bezwaren. De voornaamste is dat het lijkt of er alleen maar sprake is van moeheid bij de CVS-patiënt. In werkelijkheid zijn er veel meer klachten en symptomen en is de ME-moeheid van een totaal andere orde, dan de moeheid die een gezond mens heeft na flinke inspanning. Vermoeidheid is eigenlijk een verkeerde naam voor deze moeheid.

Chronische vermoeidheid
Een vermoeidheid die onverklaarbaar is; continu aanwezig is (en aanhoudt voor een half jaar of langer) of telkens terugkeert; nieuw is of een duidelijk begin heeft (dus niet het hele leven al aanwezig is); niet het gevolg is van voortdurende inspanning-, niet aanzienlijk vermindert door rust; een meer dan 50 % vermindering van het vroegere activiteitenniveau op het gebied van werk, studie, sociale of persoonlijke activiteiten tot gevolg heeft. Tot zover de definitie van Chronische Vermoeidheid (CV).

Symptomen Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Voor het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) moeten tenminste vier van de volgende symptomen gelijktijdig voorkomen en tevens moeten deze gedurende tenminste zes achtereenvolgende maanden aanhouden of steeds weer terugkeren:

 1. een verslechtering van het korte-termijn geheugen of van het concentratievermogen, die zo ernstig is dat deze leidt tot een aanzienlijke vermindering van het vroegere activiteitenniveau op het gebied van werk, studie, sociale of persoonlijke activiteiten;
 2. pijnlijke keel;
   
 3. gevoelige hals- of oksellymfeklieren;
   
 4. spierpijn;
   
 5. hoofdpijn die qua vorm, patroon, en ernst nieuw is;
   
 6. slaap waar de patiënt niet van uitrust, teveel of te weinig slapen;
   
 7. na inspanning die voor de ziekteperiode goed verdragen werd ontstaat een malaisegevoel dat meer dan 24 uur aanhoudt;
   
 8. pijn in verschillende gewrichten zonder zwelling of roodheid.
Deze symptomen mogen niet reeds hebben bestaan voor de vermoeidheid begon. Inmiddels zijn er wel degelijk lichamelijke afwijkingen bij sommige ME/CVS-patiënten aangetoond: tachycardie, artrose in spieren, bijnierfunctiestoornissen, hypoglycaemie, lichte leverfunctiestoornissen, carnitine gebrek en slecht doorbloede plekken in de hersenen.

Afwijkend enzym
Een doorbraak op het gebied van lichamelijke afwijkingen is onlangs bereikt door o.a. Prof. R.J. Suhadolnik en Prof. K. de Meirleir, een Amerikaan en een Belg. Deze hebben aangetoond dat in het bloed van mensen met een Post Viraal Syndroom een afwijking te vinden is in een enzym dat deel uitmaakt van het antivirus immuunsysteem. Deze afwijkende enzymen hebben een lager soortelijk gewicht dan de enzymen die bij gezonde mensen voorkomt.

Als u niet naar uw lichaam kunt luisteren, zult u uzelf steeds forceren. Maar om te kunnen luisteren naar uw lichaam, moet u letten op lichamelijke gewaarwordingen. Daarbij kan ik u helpen.

Dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 22.00 uur. Maak een afspraak.

 
[ omhoog ]